niedziela, 21.07.2013 r.
Tarta z wędzonką

Tarta z wędzonką… To bardzo szybkie i proste danie, nie wymagające wielu składników i czasu. Doskonałe dla wszystkich smakoszy mięsa i tart ;-)

Tarta z wędzonką

Składniki

  • Ciasto
    • 150g mąki
    • 3 łyżki masła
    • szczypta soli
    • 3 łyżki wody
  • Masa
    • 100g chudego wędzonego boczku
    • szklanka śmietany 18%
    • 150g żółtego sera
    • 3 jajka
    • 1-2 cebule
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka masła
    • bułka tarta do wysypania formy

Tarta z wędzonką

Wykonanie

Z mąki, 3 łyżek masła i wody oraz soli zagnieść ciasto po czym wstawić je do lodówki na minimum 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem oraz wysypaną bułką tartą formę (średnica 28cm). Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 220 °C (bez termoobiegu). Cebulę i boczek usmażyć na 1 łyżce masła. Jajka zmiksować ze śmietaną, dodać boczek z cebulą, natkę pietruszki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć na podpieczony spól. Wierzch posypać startym serem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 °C (bez termoobiegu).

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy, Tarty
Tagi: , , , , , , , , , ,