poniedziałek, 19.08.2013 r.
Zapiekanka kebab-gyros

Jakiś czas temu dodałam przepis na sałatkę kolorowy gyros, dzisiaj będzie danie z podobnej kategorii, ale zdecydowanie bardziej treściwe i konkretne. Zapiekanka kebab-gyros to numer jeden mój i męża wśród zapiekanek ;-)

Zapiekanka kebab-gyros

Składniki

  • 2 woreczki ryżu
  • ok. 700 g pierśi z kurczaka
  • 1-2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • pół słoika ogórków konserwowych
  • 300-400 g żółtego sera (podzielonego na 3 części)
  • przyprawa kebab-gyros
  • keczup i majonez (1:1)
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Keczup i majonez mieszamy w proporcji 1:1 (sosu powinno być całkiem sporo, nie żałujcie składników bo zapiekanka będzie „sucha”). Ryż smarujemy połową przygotowanego sosu na który tarkujemy jedną część żółtego sera. Pierś kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie kebab-gyros (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne).

Tak przygotowanego kurczaka smażymy na dwóch łyżkach oleju do miękkości, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Usmażone mięso wykładamy do naczynia (na warstwę sera) i posypujemy drugą częścią starkowanego sera. Paprykę kroimy w kostkę a ogórki w półtalarki i przekładamy do naczynia polewając pozostałym sosem. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C (do momentu aż ser się zarumieni).

Wpis bierze udział w akcji

Kategoria: Dania mięsne, Przepisy, Zapiekanki
Tagi: , , , , , , , , ,

  • Dana Weg

    Cudowny przepis! Na pewno go wypróbuję! Moje smaki :)

    • Agnieszka Lewkowska-Kuźmicz

      Bardzo się cieszę, że przepis trafił w gust ;-) zapraszam do regularnego odwiedzania :)

  • Pingback: Kuchnia bez VAT – Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i chińskimi warzywami

  • renata

    brzmi i wygląda pysznie :) już wiem co zrobie dzisiaj na kolacje :)

  • Magda

    Przepis świetny… Właśnie została zjedzona do ostatniego okruszka. PYCHA!!!

  • monika

    Nie mogę w żadnym przepisie na tę zapiekankę istniejącym w internecie znaleźć informację ile dokładnie majonezu i ketchupu powinnam dać, by nie była zbyt sucha. Proszę o pomoc :-)