sobota, 07.09.2013 r.
Zupa minestrone po polsku

Zupa minestrone to zupa na bazie cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi i makaronu. Lekka, dietetyczna i czysta zupa, która świetnie sprawdzi się przed drugim daniem lub jako samodzielny „mały” obiad.

Zupa minestrone po polsku

Składniki

  • 2-3 marchewki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • pomidory w puszce
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • ok. 130 g makaronu nitki
  • puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju

Zupa minestrone po polsku

Wykonanie

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w słupki, cukinie w grubsze półplasterki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Po chwili dodajemy marchew i fasolkę szparagową, smażymy 5 minut i zalewamy gorącym bulionem. Po kolejnych 5 minutach dodajemy cukinie, pomidory w puszce i makaron. Gotujemy do miękkości, przed końcem dodajemy groszek i przyprawiamy.

Zupa minestrone po polsku

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Zupy
Tagi: , , , , , , , , , ,