poniedziałek, 28.10.2013 r.
Kurczak w sosie worcester

Mamy nowy tydzień i proponuję Wam dzisiaj pysznego kurczaka w sosie worcester, sos ten ma korzenny smak, przez co nasze danie zyskuje ciekawy charakter. Z sosem worcester można przygotować wiele różnych potraw, nie tylko kurczaka, doskonale nadaje się do dań z wołowiny, ale może to zostawimy na inny raz… :)

Kurczak w sosie worcester

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • kostka rosołowa
  • łyżka sosu worcester
  • sól, 2 łyżki oleju do smażenia
  • mąka i słodka papryka do panierowania

Kurczak w sosie worcester

Wykonanie

Filety kroimy w mniejsze kawałki, panierujemy w mące z papryką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego. Cebulę kroimy w małą kostkę. W 200 ml ciepłej wody rozpuszczamy keczup, ocet, cukier, kostkę rosołową, sos worcester i odrobinę soli. Następnie dodajemy cebulę i zalewamy kurczaka po czym pieczemy 40 minut w temperaturze 180 °C.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , ,