poniedziałek, 12.05.2014 r.
Udka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Dziś będą udka kurczaka w miodzie i musztardzie w nowej odsłonie. Jakiś czas temu umieszczałam podobny przepis, ale jak to z przepisami bywa, z biegiem czasu i nabieraniem doświadczenia, zmieniają się ;-) Przede wszystkim dodałam więcej przypraw do samego kurczaka, aby był bardziej aromatyczny, oraz zamieniłam pietruszkę i pora na zielony groszek, przez co cały kurczak nabrał nowego smaku.

Udka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Składniki

  • 10 pałek z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 150 g mrożonego groszku
  • 5 łyżek miodu naturalnego
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • masło do wysmarowania formy
  • przyprawy: słodka papryka, curry, pieprz ziołowy, oregano, pietruszka, sól

Udka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Udka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Udka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Wykonanie

W misce przygotowujemy marynatę: mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem, musztardą, miodem i oliwą. Udka myjemy, osuszamy a następnie wkładamy do marynaty na ok. 3 godziny. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w 0,5cm talarki. Gotujemy 5 minut po czym wyjmujemy i w tej samej wodzie gotujemy chwilę groszek. Żaroodporną formę smarujemy masłem i wykładamy marchewkę. Na marchew układamy udka i zalewamy pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy ok. 1 godziny, wyjmujemy, posypujemy groszkiem i pieczemy jeszcze 20 minut.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Dla dzieci, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , , ,