wtorek, 24.06.2014 r.
Sałatka ze szpinaku, pomidorów i młodej cebuli

Zawsze lubiłam szpinak, ale zazwyczaj jadłam go w wersji już przetworzonej, np. smażony na maśle z dodatkiem czosnku ;-) ostatnio zrobiłam mega szybką sałatkę ze świeżego szpinaku i nawet nie zdawałam sobie sprawy, że może smakować tak dobrze ;-) Trzy składniki, szpinak, pomidory i cebula… Brzmi banalnie, ale smakuje genialnie ;-)

Sałatka ze szpinaku, pomidorów i młodej cebuli

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 2-3 średnie pomidory (użyłam malinowych)
  • 1-2 młode cebule
  • 4 łyżki oleju/oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Sałatka ze szpinaku, pomidorów i młodej cebuli

Wykonanie

Szpinak myjemy, osuszamy i w całości wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w ósemki a cebulę w piórka. Wrzucamy do miski i mieszamy razem ze szpinakiem. Z pozostałych składników przygotowujemy sos którym zalewamy sałatkę. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Sałatki, Witaminki
Tagi: , , , , , , , ,