piątek, 29.08.2014 r.
Pani Walewska, Pychotka

Są takie ciasta które każdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł… myślę, że jednym z nich jest Pani Walewska zwana również przez wielu „Pychotką”. Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych masą maślano-migdałową ;-) Ciasto należy raczej do słodkich, ale co jest bardzo ważne nie jest mdłe, ponieważ słodycz jest przełamana dżemem z czarnej porzeczki i te połączenie nadaje bardzo fajnego charakteru. Ciasto jest raczej czasochłonne w przygotowaniu ponieważ musimy zrobić dwa placki i masę, ale jak to się mówi, bez pracy nie ma kołaczy ;-)

Pani Walewska

Składniki i wykonanie

Kruche ciasto

  • 500 g mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek

Składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto które dzielimy na dwie równe części.

Beza

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo, małymi partiami dodajemy cukier. Na koniec należy delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną.

Ponadto

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych

Formę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i jedną połową wcześniej przygotowanego ciasta, smarujemy połową dżemu i wykładamy na to połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez ok. 40 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta (można piec dwa placki jednocześnie z termoobiegiem lub jeden po drugim jeśli nie mamy dwóch takich samych blach. Bezę najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed pieczeniem). Placki po upieczeniu ostudzić.

Masa maślana

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego (ew. waniliowego)
  • 200 g masła

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, drugą miksujemy z żółtkami i mąkami (jak na budyń) i dodajemy do gotującego się mleka i całość mieszamy do ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń.

Gotowe ostudzone placki przekładamy masą maślaną. Chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny.

Pani Walewska

źródło: Moje wypieki

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,