środa, 24.09.2014 r.
Paprykarz z tuńczyka

Nie wiem jak Wy, ale ja mam takie wrażenie, że kupno dobrego paprykarza, pasztetu, czy gulaszu angielskiego graniczy trochę z cudem ;-) i jest to zdecydowanie główny powód dlaczego coraz więcej rzeczy robię w kuchni sama. Zamiast kupić „gotowca” w sklepie, czasami warto poświęcić godzinę czasu i przygotować coś smacznego, co zjemy z apetytem. Dawno dawno temu (lub jak mówi moja córka: – temu, temu) ;-) umieściłam przepis na domowy paprykarz z makreli który „podbił żołądki” całej mojej rodziny, a dziś pokażę Wam przepis na paprykarz z tuńczyka, który znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem, przy okazji dziękuję za bardzo dobry przepis ;-)

Paprykarz z tuńczyka

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w oleju (w kawałkach)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier
  • olej do smażenia

Paprykarz z tuńczyka

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie marchewkę startą na dużych oczkach. Podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie. Następnie dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (wraz z olejem), ryż, koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie i chwilę całość dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku. Paprykarz najlepiej smakuje następnego dnia, mocno schłodzony.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Ryby
Tagi: , , , , , , , , , , , ,