niedziela, 21.07.2013 r.
Bananowe muffinki z czekoladą

Bananowe muffinki z czekoladą to doskonały sposób na poprawienie swojego (ale nie tylko) nastroju, ale również niezawodny sposób na pozbycie się baaaardzo dojrzałych bananów z lodówki :) Przepis zawiera wyliczone składniki na 24 sztuki. Wystarczy dla każdego!

Bananowa muffinka z czekoladą

Składniki (24 sztuki)

  • 4 duże dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 100g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie kawy 3 w 1 (mała saszetka)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady pokrojonej na kawałeczki (u mnie biała i mleczna 50/50)

Wykonanie

W jednej misce mieszamy obrane i rozgniecione widelcem banany z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem i jajkami W drugiej misce mieszamy mąkę, kawę 3 w 1, sodę i sól. Masę bananową dodajemy do składników sypkich. Dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez 25 minut.

Wydrukuj
Kategoria: Muffinki, Przepisy, Słodkości
Tagi: , ,