Czyli truskawkowe szaleństwo część I, tak tak, wiem… sezon truskawkowy już dawno za nami ale są jeszcze maliny, borówki, pojawiają się wiśnie, a każdy z tych owoców doskonale komponuje się z delikatnym serkiem mascarpone i kruchymi bezami. Dlaczego część I? ponieważ wkrótce pojawi się bardzo podobny deser, ale troszkę w innej odsłonie ;-)
Składniki na 4 duże porcje
- ok. 500 g truskawek lub innych sezonowych owoców
- 100 g bezów
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 100 g jogurtu naturalnego
Wykonanie
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki po czym kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodziły. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę stopniowo dodając serek mascarpone. Na koniec wlewamy jogurt naturalny i gotową masę wstawiamy do lodówki. Deser powinien być „zmontowany” chwilę przed podaniem poprzez ułożenie warstw, lekko pokruszone bezy, truskawki, masa serowa, lekko pokruszone bezy, truskawki, masa serowa, lekk… ;-)