Zupa z chorizo jest dla mnie takim daniem, które z powodzeniem może śmiało zastąpić cały obiad. Różnorodność składników, połączenie mięsa, ziemniaków i warzyw powoduje, że śmiało możemy najeść się samą zupą i darować sobie drugie danie.
Składniki
- ok. 200 g kiełbasy chorizo
- zielona papryka
- ziemniaki (ilość według uznania)
- 1-2 ząbki czosnku
- pomidory w puszcze
- 1,5 l bulionu (może być z kostki)
- natka pietruszki lub koperek
- sól
- pieprz cayenne
- łyżka oleju
Wykonanie
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Dusimy chwilę aż zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty czosnek i pokrojoną w półtalarki kiełbasę chorizo. Dusimy chwilę po czym dodajemy pomidory w puszce i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki lub koprerek i doprawiamy do smaku.