środa, 07.08.2013 r.
Kolorowe leczo z wiejską kiełbasą

Leczo to jeden z moich najsmaczniejszych sposobów na pozbycie się warzyw z lodówki. Dziś na stanie miałam dwie papryki, dużą cukinię, dwie cebule, czosnek i pęto wiejskiej kiełbasy… W szafce znalazłam kukurydzę i pomidory w puszcze, po wymieszaniu wszystkiego na patelni powstało moje leczo ;-)

kolorowe leczo z wiejską kiełbasą

Składniki

  • ok. 500 g wiejskiej kiełbasy (można użyć swoją ulubioną)
  • puszka pomidorów
  • czerwona i zielona papryka
  • 2 cebule
  • spora cukinia
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier
  • bazylia
  • olej

kolorowe leczo z wiejską kiełbasą

 

kolorowe leczo z wiejską kiełbasą

Wykonanie

Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Gdy całość lekko się zarumieni dodajemy pozostałe warzywa: pokrojoną w paseczki paprykę, cukinię w półplasterki, odsączoną z zalewy kukurydzę, następnie koncentrat pomidorowy i całą puszkę pomidorów wraz z zalewą. Dusimy ok. 30 minut, pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , , ,