- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Kolorowe leczo z wiejską kiełbasą

Leczo to jeden z moich najsmaczniejszych sposobów na pozbycie się warzyw z lodówki. Dziś na stanie miałam dwie papryki, dużą cukinię, dwie cebule, czosnek i pęto wiejskiej kiełbasy… W szafce znalazłam kukurydzę i pomidory w puszcze, po wymieszaniu wszystkiego na patelni powstało moje leczo ;-)

Składniki

 

Wykonanie

Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Gdy całość lekko się zarumieni dodajemy pozostałe warzywa: pokrojoną w paseczki paprykę, cukinię w półplasterki, odsączoną z zalewy kukurydzę, następnie koncentrat pomidorowy i całą puszkę pomidorów wraz z zalewą. Dusimy ok. 30 minut, pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią.