sobota, 17.08.2013 r.
Tarta a’la caprese

Jak nie macie pomysłu na szybki, smaczny i kolorowy obiad lub kolację, to wypróbujcie moją niezawodną tartę z pomidorami i mozarellą. Na ogół wszystkie potrzebne składniki każdy z nas znajdzie w swojej w lodówce.

tarta alla caprese

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 pomidory
  • 1 kulka mozarelli
  • szklanka śmietany 30%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, bazylia

tarta alla caprese

Wykonanie

Formę do tarty (u mnie średnica 28cm), wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto francuskie które gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 °C. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na podpieczony i wystudzony spód układamy na przemian pokrojone w plastry pomidory i mozarellę. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i zapiekamy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.

Przepis bierze udział w akcji

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Tarty
Tagi: , , , , , , , ,