Ostatnio dostałam zaproszenie od znajomych na grilla i moim zadaniem było zrobienie sałatki niezawierającej papryki. Pomyślałam, challenge accepted, ale wbrew pozorom nie było to takie proste zadanie, ponieważ większość sałatek które znam, zawiera paprykę. Po dłuższym zastanowieniu doszłam do wniosku, że przygotuję sałatkę na bazie selera konserwowego… no i chyba mi się udało ;-)
Składniki
- duży por
- 30 dag szynki konserwowej
- słoik selera konserwowego
- kukurydza w puszce
- ananas w puszce
- 5 jajek
- sól, pieprz
- 6 łyżek majonezu
Wykonanie
Pora myjemy, kroimy w półtalarki i przelewamy wrzątkiem. Szynkę kroimy w małą kostkę a ananasa w mniejsze kawałki. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy żółtko od jajka. Białko kroimy w kostkę i z pozostałymi (oprócz żółtka) składnikami przekładamy do salaterki. Ugotowane żółtka ucieramy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i łaczymy w jedną całość.