Zupa minestrone to zupa na bazie cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi i makaronu. Lekka, dietetyczna i czysta zupa, która świetnie sprawdzi się przed drugim daniem lub jako samodzielny „mały” obiad.
Składniki
- 2-3 marchewki
- 250 g fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- pomidory w puszce
- 1-2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- ok. 130 g makaronu nitki
- puszka zielonego groszku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w słupki, cukinie w grubsze półplasterki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Po chwili dodajemy marchew i fasolkę szparagową, smażymy 5 minut i zalewamy gorącym bulionem. Po kolejnych 5 minutach dodajemy cukinie, pomidory w puszce i makaron. Gotujemy do miękkości, przed końcem dodajemy groszek i przyprawiamy.