Obok zapiekanek ziemniaczanej i kebab-gyros, kolejną którą robię regularnie jest zapiekanka z kiełbasą i warzywami chińskimi. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)
Składniki
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
- 400 g kiełbasy
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich
- 1 cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- dwie szklanki bulionu warzywnego
- 300 g żółtego sera
- sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
- 5 łyżek keczupu
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Jak kiełbasa lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mrożone warzywa, wlewamy bulion i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawiamy do smaku i całość dusimy do momentu aż bulion lekko wyparuje i powstanie jednolity sos mięsno-warzywny. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy gorącym sosem mięsno-warzywnym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180 °C (do momentu aż ser się zarumieni).
SMACZNEGO!!! ;-)