- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i chińskimi warzywami

Obok zapiekanek ziemniaczanej [1] i kebab-gyros [2], kolejną którą robię regularnie jest zapiekanka z kiełbasą i warzywami chińskimi. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)

Składniki

Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Jak kiełbasa lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mrożone warzywa, wlewamy bulion i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawiamy do smaku i całość dusimy do momentu aż bulion lekko wyparuje i powstanie jednolity sos mięsno-warzywny. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy gorącym sosem mięsno-warzywnym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180 °C  (do momentu aż ser się zarumieni).

SMACZNEGO!!! ;-)