czwartek, 19.09.2013 r.
Batoniki owsiane a.k.a. płyta wiórowa :)

Batoniki owsiane to zdrowa przekąska która zawiera dużo błonnika i idealnie pasuje jako dodatek do kawy. W moim przypadku jest to również całkiem niezły sposób na „przekonanie” męża do zjedzenia płatków owsianych ukrytych w słodkich batonikach, które on nazywa pokrojoną płytą wiórową… ;-) Batoniki mają tylko jeden duży minus – znikają w oka mgnieniu ;-)

Batoniki owsiane

Składniki

  • ok 400 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki
  • 250 g płatków owsianych zwykłych
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek
  • 125 g mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
  • 125 g orzechów (u mnie laskowe i włoskie)

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Wykonanie

Wszystkie suche składaniki (z wyjątkiem orzechów) mieszamy w misce. Orzechy siekamy nożem na mniejsze kawałki lub rozdrabniamy w blenderze, po czym wrzucamy do pozostałych składników. Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach (moja ma 23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę umieszczamy równomiernie na blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego do 130°C piekarnika i pieczemy ok 1h. Po 15 minutach od wyjęcia, masę kroimy w kwadraty lub prostokątne batoniki.

źródło: batoniki owsiane

Wydrukuj
Kategoria: Inne, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , , , ,