Zapiekana karkówka w sosie śmietanowo-borowikowym to kolejne danie zaraz po karkówce pod pierzynką które często gości na moim stole, a to z trzech powodów, dlatego, że mój mąż bardzo lubi karkówkę pod każdą postacią, że smakuje bardzo dobrze i z ziemniakami jako danie obiadowe i z chlebem, więc ryzyko, że coś zostanie jest bardzo małe, a co najważniejsze, to dania robi się bardzo szybko i łatwo ;-)
Przepis otrzymałam od Ewy Ś. którą serdecznie pozdrawiam :)
Składniki
- 600 g karkówki
- 2 zupy borowikowe w proszku
- ok. 400 ml śmietany 18%
- pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy karkówkę z obu stron, po czym przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z wodą i zupami w proszku i zalewamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy ok. 1 godziny (do miękkości mięsa)