- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Tak, tak… wiem… umieszczam przepis na sałatkę śledziową po meksykańsku a dziś jest czwartek :) ale to tylko dlatego, żeby dać Wam chwilę na jej przygotowanie i żeby zdążyła „się przegryźć” ;-) Do momentu kiedy jej nie znałam moim faworytem była warstwowa sałatka śledziowa [1], ale teraz nie wiem czy sałatka śledziowa po meksykańsku, powoli nie wysuwa się na prowadzenie… ;-)

Składniki

Wykonanie

Śledzie moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki lub większą kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę i łączymy z odsączoną z zalewy sałatką meksykańską. Dodajemy pokrojone śledzie i zaczynamy przygotowanie sosu. W rondelku mieszamy olej, keczup, koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy cukier, sól i miód, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny sos mieszamy z resztą składników, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 8 godzin.