Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku to idealna propozycja obiadu dla naszych małych pociech ;-) Nie ukrywam, że jest to również dobra okazja do przemycenia witamin które kryją się w szpinaku, oraz kwasów omega-3 i omega-6 w postaci smacznej rybki.
Składniki
- 200 g fileta z łososia
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- sezam + mąka do panierowania
- olej do smażenia
- przyprawa do ryb
- ew. bułka tarta
Wykonanie
Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy przyprawą do ryb i pieczemy w folii aluminiowej wysmarowanej 1 łyżką masła ok 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie studzimy, rozdrabniamy widelcem i usuwamy ew. ości. Dodajemy starkowane na dużych oczkach ugotowane ziemniaki i uduszony na łyżce masła szpinak z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku (jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy odrobinę bułki tartej). Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w panierce z mąki i sezamu i smażymy na złoty kolor.