poniedziałek, 07.10.2013 r.
Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku

Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku to idealna propozycja obiadu dla naszych małych pociech ;-) Nie ukrywam, że jest to również dobra okazja do przemycenia witamin które kryją się w szpinaku, oraz kwasów omega-3 i omega-6 w postaci smacznej rybki.

Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku

Składniki

  • 200 g fileta z łososia
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • sezam + mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • przyprawa do ryb
  • ew. bułka tarta

Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku

Wykonanie

Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy przyprawą do ryb i pieczemy w folii aluminiowej wysmarowanej 1 łyżką masła ok 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie studzimy, rozdrabniamy widelcem i usuwamy ew. ości. Dodajemy starkowane na dużych oczkach ugotowane ziemniaki i uduszony na łyżce masła szpinak z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku (jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy odrobinę bułki tartej). Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w panierce z mąki i sezamu i smażymy na złoty kolor.

Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku

Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku

Kotleciki z ziemniaków, łososia i szpinaku

źródło: placuszki z ziemniaków, łososia i szpinaku

Wydrukuj
Kategoria: Dla dzieci, Przepisy, Ryby
Tagi: , , , , , , , , ,