Muffinki zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami, ale można je przecież zrobić na słono i ja osobiście bardziej preferuję właśnie tą wersję. Muffinki z szynką, serem feta i pomidorem mogą spokojnie zastąpić tradycyjną kanapkę, którą zabieramy do pracy, szkoły lub w podróż ;-)
Składniki (24 muffinki)
- 400g mąki
- 125g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 pomidor
- 200g sera feta
- 100g wędzonej szynki
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- przyprawy (każdej pół łyżeczki)
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- słodka papryka
- ostra papryka
Wykonanie
W misce mieszamy składniki suche, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce łączymy składniki mokre, rozpuszczone i wystudzone masło, mleko, roztrzepane jajka i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie przygotowujemy dodatki, pomidora przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szynkę, cebulę i ser feta również kroimy w drobną kostkę. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy wszystko wraz z pozostałymi dodatkami do połączenia składników (masa będzie gęsta i lepiąca). Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.
inspirację czerpałam z: muffinki wytrawne z salami, serem feta i pomidorem