Mamy nowy tydzień i proponuję Wam dzisiaj pysznego kurczaka w sosie worcester, sos ten ma korzenny smak, przez co nasze danie zyskuje ciekawy charakter. Z sosem worcester można przygotować wiele różnych potraw, nie tylko kurczaka, doskonale nadaje się do dań z wołowiny, ale może to zostawimy na inny raz… :)
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- kostka rosołowa
- łyżka sosu worcester
- sól, 2 łyżki oleju do smażenia
- mąka i słodka papryka do panierowania
Wykonanie
Filety kroimy w mniejsze kawałki, panierujemy w mące z papryką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego. Cebulę kroimy w małą kostkę. W 200 ml ciepłej wody rozpuszczamy keczup, ocet, cukier, kostkę rosołową, sos worcester i odrobinę soli. Następnie dodajemy cebulę i zalewamy kurczaka po czym pieczemy 40 minut w temperaturze 180 °C.