wtorek, 29.10.2013 r.
Czekoladowe brownie

Czekoladowe brownie to chyba najlepsze ciasto zaraz obok brownie snickers jakie jadłam :) oba zostały stworzone dla czekoladoholików do których się „niestety” zaliczam :) Bardzo szybkie w przygotowaniu (ok 40 minut od momentu wejścia do kuchni do pierwszego kęsa), ciężko coś zepsuć, ładnie wygląda i doskonale smakuje. Zresztą nie będę zachwalać, zobaczcie sami.

Czekoladowe brownie

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 50 g orzechów włoskich

Czekoladowe brownie

Czekoladowe brownie

Czekoladowe brownie

Wykonanie

W garnuszku ciągle mieszając rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową i pokruszone orzechy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (26 cm x 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i pieczemy 18-20 minut (można przedłużać czas pieczenia). Studzimy i wyjmujemy do góry dnem, posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową jeśli nie liczycie kalorii ;-)

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , ,