czwartek, 21.11.2013 r.
Muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta

Makaron pojawia się dość często u mnie w domu ponieważ lubię makaron w każdej postaci, dziś pokażę Wam przepis który możecie zrobić na dwa sposoby, dzisiejsza wersja jest wersją wegetariańską, a jutro będzie wersja z mięsem mielonym, żeby każdy znalazł coś dla siebie :)

Muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta

Składniki

  • pół opakowania makaronu conchiglie (duże muszle)
  • opakowanie mrożonego (lub świeżego) szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 3/4 opakowania sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ok. 100 g żółtego sera
  • sól, cukier, bazylia, oregano

Muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta

Muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta

Muszle z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą a następnie każdą muszlę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i delikatnie podsmażamy. Po czym dodajemy szpinak i całość dusimy. Następnie stopniowo dodajemy ser feta (ilość według uznania) i dusimy do uzyskania zwartej konsystencji. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, cukrem i ziołami. Całość chwilę podsmażamy i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Makaron nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Całość posypujemy startym serem. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 15-20 minut.

Wydrukuj
Kategoria: Makarony, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , ,