Makaron pojawia się dość często u mnie w domu ponieważ lubię makaron w każdej postaci, dziś pokażę Wam przepis który możecie zrobić na dwa sposoby, dzisiejsza wersja jest wersją wegetariańską, a jutro będzie wersja z mięsem mielonym, żeby każdy znalazł coś dla siebie :)
Składniki
- pół opakowania makaronu conchiglie (duże muszle)
- opakowanie mrożonego (lub świeżego) szpinaku
- 2 duże ząbki czosnku
- ok. 3/4 opakowania sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 100 g żółtego sera
- sól, cukier, bazylia, oregano
Wykonanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą a następnie każdą muszlę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i delikatnie podsmażamy. Po czym dodajemy szpinak i całość dusimy. Następnie stopniowo dodajemy ser feta (ilość według uznania) i dusimy do uzyskania zwartej konsystencji. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, cukrem i ziołami. Całość chwilę podsmażamy i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Makaron nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Całość posypujemy startym serem. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 15-20 minut.