- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Sypana drożdżówka z jabłkami i kruszonką

Sypana drożdżówka z jabłkami i kruszonką to moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam ;-p a muszę się przyznać, że jestem miłośniczką ciast drożdżowych, ale nigdy nie miałam odwagi zrobić własnej drożdżówki, chyba z obawy, że nie wyrobię dobrze ciasta… ale jak natrafiłam na ten przepis [1] to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować ;-) 

Składniki

Ciasto

Kruszonka

Wykonanie

Do dużej miski wsypujemy kolejno pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól i NIE MIESZAMY składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie, zawartość miski mieszamy łyżką i przekładamy do blaszki (moja ma 25×36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy jabłka pokrojone w grubsze plasterki i posypujemy cynamonem. Składniki kruszonki wyrabiamy palcami i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze  180 °C.