Chleb cztery ziarna to moje trzecie podejście do domowego pieczywa. Porównując go do domowego chleba z ziarnami oraz do chleba z płatkami owsianymi, według mnie jest najlepszy. Mieszanka ziaren słonecznika, sezamu, pestek dyni oraz siemienia lnianego idealnie trafia w mój gust. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g sezamu
- 30 g pestek dyni
- 100 g siemienia lnianego
- 500 ml letniej wody
- masło + mąka do formy
Wykonanie
W dużej misce kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą i mieszamy wszystko z kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce (ja wstawiam miskę do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę). Następnie dodajemy mąkę, sól i szybko zagniatamy ciasto. Wsypujemy ziarna (zostawiając łyżkę do posypania wierzchu) i łączymy z ciastem. Masę chlebową przekładamy do keksówki (u mnie 25cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy ok. 50-60 minut.