poniedziałek, 25.11.2013 r.
Chleb cztery ziarna

Chleb cztery ziarna to moje trzecie podejście do domowego pieczywa. Porównując go do domowego chleba z ziarnami oraz do chleba z płatkami owsianymi, według mnie jest najlepszy. Mieszanka ziaren słonecznika, sezamu, pestek dyni oraz siemienia lnianego idealnie trafia w mój gust. Zapraszam do wypróbowania :)

Chleb cztery ziarna

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g sezamu
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 500 ml letniej wody
  • masło + mąka do formy

Chleb cztery ziarna

Chleb cztery ziarna

Wykonanie

W dużej misce kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą i mieszamy wszystko z kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce (ja wstawiam miskę do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę). Następnie dodajemy mąkę, sól i szybko zagniatamy ciasto. Wsypujemy ziarna (zostawiając łyżkę do posypania wierzchu) i łączymy z ciastem. Masę chlebową przekładamy do keksówki (u mnie 25cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy ok. 50-60 minut.

Przepis bierze udział w akcji „Domowe pieczywo i bułki”.
Domowe pieczywo i bułki

Wydrukuj
Kategoria: Chleb, Inne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , ,