wtorek, 03.12.2013 r.
Kurczak po wietnamsku

Bardzo lubię kuchnię wietnamską, więc tym razem przygotowałam kurczaka po wietnamsku. Kurczak ma to do siebie, że można go chyba przyrządzić na każdy możliwy sposób, grillowany, pieczony, smażony a nawet gotowany… na słodko, lub na ostro. Ja preferuję bardziej słodkie smaki, mój mąż lubi pikantne potrawy, więc poszliśmy na kompromis, kurczak wyszedł słodko-ostry :)

Kurczak po wietnamsku

Składniki

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
  • ciemny sos sojowy
  • 4 cebule
  • sos worcester (ilość wg uznania)
  • 6-8 łyżek cukru (w zależności czy lubicie bardziej na słodko)
  • pasta chilli (ilość wg uznania – uważajcie jest ostra)
  • ostra i słodka papryka

Kurczak po wietnamsku

Wykonanie

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w ok. 5 cm kawałki. Zalewamy go 8 łyżeczkami sosu sojowego, a jeśli lubimy ostrzejsze smaki to dodajemy pastę chilli (ilość wedle uznania). Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając, żeby się nie przypalił. Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy kurczaka i smażymy go 5 minut, następnie dodajemy ok. 8 łyżeczek sosu sojowego i sos worcester oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość smażymy aż mięso będzie miękkie a sos w większości się zredukuje. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

źródło: Kurczak po wietnamsku

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , ,