Bardzo lubię kuchnię wietnamską, więc tym razem przygotowałam kurczaka po wietnamsku. Kurczak ma to do siebie, że można go chyba przyrządzić na każdy możliwy sposób, grillowany, pieczony, smażony a nawet gotowany… na słodko, lub na ostro. Ja preferuję bardziej słodkie smaki, mój mąż lubi pikantne potrawy, więc poszliśmy na kompromis, kurczak wyszedł słodko-ostry :)
Składniki
- 1 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
- ciemny sos sojowy
- 4 cebule
- sos worcester (ilość wg uznania)
- 6-8 łyżek cukru (w zależności czy lubicie bardziej na słodko)
- pasta chilli (ilość wg uznania – uważajcie jest ostra)
- ostra i słodka papryka
Wykonanie
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w ok. 5 cm kawałki. Zalewamy go 8 łyżeczkami sosu sojowego, a jeśli lubimy ostrzejsze smaki to dodajemy pastę chilli (ilość wedle uznania). Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając, żeby się nie przypalił. Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy kurczaka i smażymy go 5 minut, następnie dodajemy ok. 8 łyżeczek sosu sojowego i sos worcester oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość smażymy aż mięso będzie miękkie a sos w większości się zredukuje. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
źródło: Kurczak po wietnamsku