piątek, 13.12.2013 r.
Śledź po tatarsku

Śledź po tatarsku to typowo piątkowy przepis, ale również ciekawe danie które możecie przyrządzić na wigilię, więc jeśli ktoś szuka świątecznych przepisów na śledzia to polecam również poprzednie przepisy na warstwową sałatkę śledziową, oraz sałatkę śledziową po meksykańsku.

Śledź po tatarsku

Składniki

  • 250 g filetów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • mały słoik grzybków marynowanych
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonezu (lub więcej, wedle uznania)
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny

Śledź po tatarsku

Śledź po tatarsku

Wykonanie

Filety śledziowe moczymy w wodzie ok. 2 godzin. W tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, ogórki i grzybki (wszystkich składników powinno być mniej więcej tyle samo). Łączymy wszystko w misce i dodajemy majonez, przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Filety śledziowe osuszamy i kroimy w paseczki i układamy warstwowo śledzie, sos tatarski, śledzie, sos tatarski. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia.

źródło: śledzie w sosie tatarskim

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Ryby
Tagi: , , , , , , , , , , ,