Ile razy gdy siadałaś/eś ze znajomymi przy piwie to zastanawiałeś się co postawić na stół? Chipsy, paluszki czy może coś słodkiego? A co gdyby tak poczęstować gości krakersami z pastą której smak będą pamiętać bardzo długo? Pierwszy raz spotkałam się z tą przekąską 3 lata temu gdy odwiedzałam teściów za granicą… jak się dowiedziałam z czego pasta jest zrobiona to byłam bardzo zaskoczona… Zresztą zobaczcie sami… ;-)
Składniki
- 200 g serka Philadelphia
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- niesłodzone wiórki kokosowe do uformowania kuli
Wykonanie
Rzodkiewki kroimy w mała kostkę a kilka sztuk tarkujemy na dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Rzodkiewki i szczypior odciskamy z nadmiaru soku na ręczniku papierowym. Serek przekładamy do miski, dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Formujemy kulę i obtaczamy ją w wiórkach kokosowych (wiórki powinny być tylko na zewnątrz). Gotową kulę układamy na półmisku i podajemy z krakersami. Przed podaniem możemy ją schłodzić. Jeśli po wizycie gości zostanie nam trochę pasty, możemy ją wykorzystać do zrobienia kanapek na śniadanie ;-)