sobota, 21.12.2013 r.
Magiczne ciasto

Magiczne ciasto wymaga kilku zdań wyjaśnień… z jednej masy którą zrobimy, po upieczeniu wychodzą 3 różne warstwy ciasta. Pierwsza przypomina biszkopt, druga najgrubsza, konsystencją i smakiem przypomina masę budyniową, a trzecia troszkę przypomina zakalca. Gdy robiłam masę pierwszy raz, myślałam, że całość wyrzucę, a raczej wyleję ;-) ponieważ masa swoją konsystencją nie przypominała mi żadnego ciasta które wcześniej robiłam. Nie miałam nic do stracenia, więc przelałam całość do tortownicy i wstawiłam do piekarnika… po godzinie byłam bardzo zaskoczona, całość przypominała wyglądem już ciasto, a po wyjęciu z piekarnika, okazało się, że jest naprawdę smaczne. Zachęcam do spróbowania i jeszcze raz podkreślę, że jeśli masa jest bardzo płynna nie należy się tym przejmować… po godzinie będzie już ok ;-)

Magiczne ciasto

Składniki

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka wody
  • 150 g cukru
  • 115 g mąki
  • 125 g masła
  • 500 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Magiczne ciasto

Wykonanie

W garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy je na sztywną pianę i odstawiamy na bok. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania jasnej masy. Dodajemy przestudzone masło, wodę i miksujemy 2 minuty. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i miksujemy. Powoli dolewamy mleko i ekstrakt z wanilii (nie zrażajcie się, jeśli „ciasto” będzie płynne). Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 °C i pieczemy 60-70 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i przechowujemy w lodówce.

źródło: magiczne ciasto

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy
Tagi: , , , , , , ,