Ostatnio pisałam trochę mniej ponieważ byłam na „urlopie” a w między czasie były jeszcze święta i nowy rok… więc rozumiecie ;-) Nowy rok chcę zacząć od przepisu na pyszną tartę z łososiem i szpinakiem, myślę, że będzie smakować każdemu kto lubi jeść ryby. No i proszę nie zrażać się szpinakiem, bo w tym przypadku te połączenie wydaje się być idealne ;-)
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 170 g masła
- łyżeczka soli
- żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Farsz
- 450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- 500 g świeżego łososia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sół, pieprz
- przyprawa do ryb
Sos
- 70 g masła
- 7o g mąki
- 600 ml mleka
- 120 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
Z podanych proporcji wychodzi naprawdę dużo sosu, więc jeśli nie przepadacie za sosami, to możecie trochę zmniejszyć proporcje.
Wykonanie
Ciasto
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy schłodzone masło, żółtko i całość zagniatamy. Pod koniec dodajemy wodę i zagniatamy jeszcze raz. Chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę (średnica 28 cm) wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Farsz
Łososia posypujemy przyprawą do ryb i pieczemy w folii wysmarowanej masłem ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy i rozdrabniamy. Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając, smażymy 1 minutę. Odstawiamy z ognia i stopniowo wlewamy mleko, dokładnie mieszając by nie było grudek. Stawiamy ponownie na ogniu i ciągle mieszając gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy kremówkę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Do ostudzonego sosu, dodajemy jajka i mieszamy.
Na upieczony i wystudzony spód wykładamy połowę szpinaku, rozdrobnionego łososia i pozostały szpinak. Całość polewamy sosem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy do stężenia sosu ok. 15 minut.
źródło: tarta z łososiem i szpinakiem