niedziela, 12.01.2014 r.
Kokosanki, chrupiące kokosowe ciasteczka

Kokosanki to małe, słodkie i chrupiące kokosowe ciasteczka, idealne na niedzielną wizytę niespodziewanych gości :) Chyba każdy z nas przerabiał sytuację, że akurat nie miał w szafce nic słodkiego do kawy… Ale od dziś będziecie lepiej przygotowani na taką wizytę. Jeśli ciasteczka kokosowe nie przemawiają do Was, możecie też spróbować domowych ciasteczek z cynamonową posypką :)

Kokosanki

Składniki

  • 1 jajko
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli

Kokosanki

Kokosanki

Wykonanie

Żółtko oddzielamy od białka, do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier puder a następnie żółtko. Całość dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy wiórki i mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blasze do wystygnięcia. Ciasteczka najlepiej smakują od razu po upieczeniu.

źródło: kokosanki

Wydrukuj
Kategoria: Ciasteczka, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , ,