sobota, 18.01.2014 r.
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty

Jeśli szukacie dziś pomysłu na obiad, to mam dla Was bardzo smaczny zestaw, surówka z gotowanej czerwonej kapusty oraz brazylijskie kotlety mielone. Na zachętę dodam, że kapusta to bardzo zdrowe warzywo, zawiera między innymi witaminę E która chroni przed miażdżycą oraz witaminę C która przyda się nam w okresie zimowym, dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem minerałów takich jak potas, cynk, magnez. Samo zdrowie!

Surówka z gotowanej czerwonej kapusty

Składniki

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • do smaku (sól, pieprz, oliwa z oliwek, ocet, cukier)

Surówka z gotowanej czerwonej kapustyWykonanie

Kapustę siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykryła kapustę). Dodajemy cukier, sól i ocet, gotujemy tak długo aż osiągniemy pożądaną miękkość kapusty. Odcedzamy i przekładamy do miseczki. Jeszcze ciepłą przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą, octem i odrobiną cukru. Najlepiej smakuje na gorąco, ale równie dobrze możemy jeść surówkę po wystygnięciu.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Surówki, Witaminki
Tagi: , , , ,