To jest moje pierwsze podejście do kaszy jaglanej, do tej pory jeśli robiłam coś z kaszą, to głównie wykorzystywałam kaszę jęczmienną lub gryczaną, ale w końcu trzeba spróbować czegoś nowego ;-) Nie lubię jeść kaszy samej, więc przygotowałam wersję z warzywami. Szybkie danie ale całkowicie zaspokoiło moją ciekawość i chęć spróbowania czegoś nowego. Myślę, że tak przygotowana kasza może być zamiennikiem dla ziemniaków ale również może stanowić samodzielny posiłek. Przy okazji okazało się, że moja córka która do tej pory jakoś specjalnie za kaszą nie przepadała, tak przygotowaną zjadła z apetytem. ;-)
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 marchew
- 1 papryka
- 1 por
- sól, pieprz, słodka papryka, vegeta
- 2 łyżki masła
- bulion lub woda do podlania
Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy pokrojonego w kostkę pora. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i starkowaną na dużych oczkach marchewkę. Całość dusimy aż warzywa zmiękną. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy aż płyn odparuje, po czym doprawiamy do smaku.