Jeśli w lodówce znajdujesz kawałek cienkiej kiełbasy i nie masz pomysłu co z nim zrobić, zastanawiasz się czy może usmażyć ją w całości, a może pokroić, albo ugotować… to mam dla Ciebie pewną propozycję. Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym… ;-) Możesz je również nazwać pseudo spaghetti na szybko ;-)
Składniki
- 400 g makaronu
- 2 laski ulubionej cienkiej kiełbasy
- 2 cebule
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka, cukier, oregano
- parmezan
- ew. świeża bazylia
Wykonanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzwamy olej i smażymy na rumiano pokrojoną w półplasterki kiełbasę, po czym dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy całość do jej zeszklenia. Następnie wlewamy całą puszkę pomidorów, doprawiamy do smaku i dusimy aż powstanie gęsty sos. Na ugotowany makaron wykładamy kiełbasę z sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem. Jeśli lubicie możecie posypać świeżą bazylią.