środa, 05.02.2014 r.
Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym

Jeśli w lodówce znajdujesz kawałek cienkiej kiełbasy i nie masz pomysłu co z nim zrobić, zastanawiasz się czy może usmażyć ją w całości, a może pokroić, albo ugotować… to mam dla Ciebie pewną propozycję. Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym… ;-) Możesz je również nazwać pseudo spaghetti na szybko ;-)

Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 2 laski ulubionej cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka, cukier, oregano
  • parmezan
  • ew. świeża bazylia

Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzwamy olej i smażymy na rumiano pokrojoną w półplasterki kiełbasę, po czym dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy całość do jej zeszklenia. Następnie wlewamy całą puszkę pomidorów, doprawiamy do smaku i dusimy aż powstanie gęsty sos. Na ugotowany makaron wykładamy kiełbasę z sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem. Jeśli lubicie możecie posypać świeżą bazylią.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Makarony, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , ,