Blok czekoladowy chyba każdy z nas zna… to jeden z tych przysmaków który pamiętamy z naszego dzieciństwa ;-) Dziś podzielę się z Wami moim przepisem, z którego blok robiła moja mama, a teraz robię ja. Przygotowanie masy zajmuje ok. 20 minut, później już tylko oczekiwanie żeby zastygł… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. ;-)
Składniki
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 120 ml wody
- 30 g kakao
- 220 g herbatników
- 200-400 g mleka w proszku (ja daję 400 g, ale równie dobrze można dać mniej)
Wykonanie
W garnuszku łączymy cukier, masło, wodę oraz kakao. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy mikserem, żeby nie było grudek. Dodajemy pokruszone herbatniki i całość łączymy najlepiej ręką. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, aby masa dobrze zastygła.