Pizza, jedzenie którego nie trzeba reklamować, ani specjalnie opisywać ;-) Cienki drożdżowy placek, farsz na bazie pieczarek i przecieru pomidorowego z dodatkiem keczupu, trochę salami i całość posypana żółtym serem… Mniam! Wczoraj z okazji międzynarodowego dnia pizzy, postanowiliśmy z mężem zrobić jej domową wersję ;-)
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki
- łyżeczka soli
- woda
- 25 g drożdży
- 1 łyżka oleju
Farsz
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 150 ml przecieru pomidorowego
- keczup
- olej do smażenia
Pozostałe składniki
- 20 dag sera żółtego
- 10 dag sera mozarella
- przyprawa oregano i bazylia
- 15 plasterków salami
Wykonanie
Farsz
Wlewamy trochę oleju na patelnię i czekamy aż złapie temperaturę, następnie wrzucamy pokrojone w talarki pieczarki. Po kilku minutach gdy woda z pieczarek zacznie odparowywać dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, tak, żeby zdążyła się podtuszyć. Zanim woda całkowicie odparuje, dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy. Przecier pomidorowy sam w sobie jest dość kwaśny, ja żeby trochę złamać smak dodaję kilka łyżek keczupu, musicie po prostu spróbować farszu i będziecie wiedzieć czy dodawać keczup i ewentualnie ile.
Ciasto
Mąkę wsypujemy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy jedną łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Gdy mąka czeka na nas cierpliwie, przygotowujemy drożdże, ja robię to tak, że rozpuszczam je w połowie szklanki ciepłej wody z dodatkiem jednej łyżeczki mąki. Po dokładnym wymieszaniu przelewam je do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto. W tym przypadku musiałam dolać jeszcze ok. pół szklanki wody, żeby ciasto uzyskało właściwą konsystencję. Tutaj również musicie sami wyczuć, czy dolać troszkę wody, czy dosypać troszkę mąki. Ciasto wyrabiamy do momentu aż przestanie przyklejać się do dłoni. Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę nam podrosło. Warto jest podsypać mąką naczynie w którym ciasto będzie leżeć, pomoże nam to w późniejszym jego wyjęciu.
Pizza
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem, następnie równomiernie układamy na niej nasze ciasto. Posypujemy je bardzo delikatnie starkowanym żółtym serem, na to wykładamy z patelni farsz i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Posypujemy przyprawą oregano i bazylią, na farsz układamy plasterki salami i całość posypujemy żółtym serem oraz serem mozarella. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy około 30 minut do zarumienienia się ciasta oraz sera.