- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Cynamonowe ciastka z ciasta francuskiego

Przepis na cynamonowe ciastka umieszczam trochę celowo właśnie dziś w walentynki, bo swoim kształtem przypominają mi serduszka i ze względu na swój niepowtarzalny cynamonowy aromat kojarzą mi się z czymś ciepłym ;-) Wyobraźcie sobie kubek gorącej herbaty lub kawy i obok stojący talerzyk pełen cynamonowych ciasteczek… Dla większej zachęty dodam, że robi się je bardzo szybko i są proste w przygotowaniu, tak więc nie ma co zwlekać… ;-)

Składniki

Wykonanie

Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy je roztopionym masłem i obficie posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Brzegi ciasta składamy do siebie i ponownie smarujemy masłem oraz posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, czynność powtarzamy aż do momentu gdy powstanie nam rulon. Rulon z ciasta kroimy na kawałki o grubości ok. 1 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 °C.