Placuszków nigdy za wiele, szybko się je robi, są smaczne i delikatne, a dla mnie mają jeszcze jeden bardzo ważny dodatkowy atut, świetnie nadają się na śniadanie mojej córce. Umieszczałam już przepisy na placuszki z serkiem ricotta, z serkiem homogenizowanym, bananowe, a niedawno odkryłam jogurtowe i dziś spróbuję Was zachęcić do ich spróbowania.
Składniki
- 400 ml jogurtu (ja użyłam naturalnego)
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Jogurt miksujemy z jajkami, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, na koniec wlewamy olej i całość miksujemy ok. 1 minuty. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.