wtorek, 25.02.2014 r.
Jogurtowe placuszki

Placuszków nigdy za wiele, szybko się je robi, są smaczne i delikatne, a dla mnie mają jeszcze jeden bardzo ważny dodatkowy atut, świetnie nadają się na śniadanie mojej córce. Umieszczałam już przepisy na placuszki z serkiem ricotta, z serkiem homogenizowanym, bananowe, a niedawno odkryłam jogurtowe i dziś spróbuję Was zachęcić do ich spróbowania.

Jogurtowe placuszki

Składniki

  • 400 ml jogurtu (ja użyłam naturalnego)
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania

Jogurtowe placuszki

Wykonanie

Jogurt miksujemy z jajkami, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, na koniec wlewamy olej i całość miksujemy ok. 1 minuty. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Wydrukuj
Kategoria: Dla dzieci, Inne, Placki, Przepisy
Tagi: , , , , , ,