- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

Jest piątek i na pewno jesteście przesłodzeni po wczorajszym tłustym czwartku więc dziś będzie danie bez cukru, z dużą ilością zielonego zdrowego szpinaku i idealnie komponującym się sosie śmietanowo-serowym. Nie wymaga dużo czasu do przygotowania, jest smaczne, zdrowe i syte.

Składniki

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w piórka cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (uważając, żeby nie przypalić czosnku). Następnie dodajemy szpinak i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i starkowany ser. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

źródło: penne ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym [1]