- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Pieczony udziec z indyka

Ostatnio zauważyłam modę na domowe wędliny i też chciałam spróbować swoich sił w pieczystych. Nie jadłam jeszcze nigdy udźca z indyka, więc przy okazji pomyślałam, że to nadrobię. Udziec świetnie smakuje od razu po zrobieniu jako obiadowa porcja mięsa ale również na zimno jako wędlina do kanapek. Warto wspomnieć, że mięso musi się marynować przez całą noc, więc musicie je przygotować na dzień przed pieczeniem.

Składniki

Marynata


Wykonanie

Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i zanurzamy w niej udziec przewracając go kilkakrotnie, żeby marynata całkowicie pokryła nasze mięso. Na wierzch wykładamy pokrojoną w grubsze plastry cebulę, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso wraz z marynatą przekładamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy ok. 1,5 godziny.