Jutro jest Środa Popielcowa, więc gdybyście szukali czegoś smacznego i bezmięsnego to podrzucę Wam pomysł na śledzie w sosie z cynamonem. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię śledzie na słodko, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy przepada za takim połączeniem, więc jako opcję B mogę Wam zaproponować śledzia po tatarsku, warstwową sałatkę śledziową, lub sałatkę śledziową po meksykańsku. Myślę, że teraz każdy znajdzie coś dla siebie ;-)
Składniki
- 4 filety śledziowe solone
- 12 suszonych śliwek
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka miodu
- duża cebula
- 2 łyżki octu
- 3 szczypty cynamonu
- 2 liście laurowe
- pieprz
- mielona papryka
- pół szklanki wody
Wykonanie
Filety śledziowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy miód i koncentrat pomidorowy, po czym całość zalewamy połową szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki i liście laurowe doprawiamy do smaku a na koniec wlewamy ocet. Dusimy ok. 10 minut w razie potrzeby podlewając wodą. Wystudzony sos łączymy ze śledziami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.