Batoniki nie zawsze muszą kojarzyć się z czekoladą i czymś bardzo słodkim, dobrym tego przykładem są batoniki musli z miodem i masłem orzechowym. Bardzo fajna przekąska pomiędzy posiłkami lub dodatek do kawy. Jeśli lubicie takie smaki to polecam również batoniki owsiane, które są troszkę bardziej suche i zbite.
Składniki
- 100 g płatków orkiszowych
- 200 g płatków owsianych
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g pestek z dyni
- 250 g miodu
- 100 g masła
- 200 g masła orzechowego (użyłam takiego z kawałkami orzechów)
- 50 g preparowanego ryżu
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
Wykonanie
Na suchej patelni prażymy płatki owsiane, orkiszowe oraz słonecznik i dynię (robimy to na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając – bardzo łatwo można je przypalić). W garnuszku rozpuszczamy masło, miód i masło orzechowe. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki, łącznie z zawartością patelni, do tego wlewamy masę maślano-miodową i całość dokładnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę. Wyrównujemy, dociskamy łyżką, tak żeby uzyskać równą powierzchnię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia na około 2 godziny po czym kroimy w prostokąty.
Źródło: Crunch, Fit, Energy, Power Bar. Deser inny niż wszystkie