- Kuchnia bez VAT - https://www.kuchniabezvat.pl -

Batoniki musli z miodem i masłem orzechowym

Batoniki nie zawsze muszą kojarzyć się z czekoladą i czymś bardzo słodkim, dobrym tego przykładem są batoniki musli z miodem i masłem orzechowym. Bardzo fajna przekąska pomiędzy posiłkami lub dodatek do kawy. Jeśli lubicie takie smaki to polecam również batoniki owsiane [1], które są troszkę bardziej suche i zbite.

Składniki

Wykonanie

Na suchej patelni prażymy płatki owsiane, orkiszowe oraz słonecznik i dynię (robimy to na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając – bardzo łatwo można je przypalić). W garnuszku rozpuszczamy masło, miód i masło orzechowe. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki, łącznie z zawartością patelni, do tego wlewamy masę maślano-miodową i całość dokładnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę. Wyrównujemy, dociskamy łyżką, tak żeby uzyskać równą powierzchnię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia na około 2 godziny po czym kroimy w prostokąty.

Źródło: Crunch, Fit, Energy, Power Bar. Deser inny niż wszystkie [2]