Karkówka z sosem worcester to ciąg dalszy moich przygód z tym sosem ;-) jakiś czas temu na pierwszy ogień poszedł kurczak w sosie worcester, bardzo mi smakował, ale ciągła chęć próbowania nowych smaków, skłoniła mnie do kolejnej próby z innym mięsem, tym razem w roli głównej karkówkę – muszę przyznać, że wyszło smacznie! ;-)
Składniki
- 1 kg karkówki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 5 łyżek sosu worcester
- 1/2 szklanki oleju
Wykonanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1 cm plastry. W misce mieszamy olej, sos worcester i rozgniecione ząbki czosnku. Plastry karkówki maczamy z obu stron w marynacie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pozostałą marynatę wlewamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 °C przez 1,5 – 2h (do miękkości).