Sałatkę z surimi i makaronem orzo zaliczam do kategorii „piątkowych sałatek”, które w moim słowniku charakteryzują się tym, że są bez mięsa, możemy je zrobić w kilkanaście minut, ładnie wyglądają i możemy je spokojnie zabrać do pracy i zjeść z samą kromką chleba. Jeśli lubicie paluszki surimi tak jak ja i nie macie pomysłu na jutrzejsze jedzonko to polecam Wam dzisiejszy przepis, przy okazji możecie rzucić okiem na moje pozostałe sałatki z surimi, sałatkę ekspresową, z korniszonami lub z makaronem ryżowym.
Składniki
- 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
- 1/2 papryki
- puszka kukurydzy
- 200 g paluszków krabowych
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- majonez
Wykonanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paluszki krabowe, paprykę i ogórka kroimy w grubą kostkę. Do miski wrzucamy makaron, pokrojone paluszki, paprykę i ogórka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy musztardę i majonez, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.